петък, 30 април 2010 г.

Jack O'Lantern Кралят на Тивите















Jack O' Kantern


Хората правят Джак Фенера за хелоун от векове.
Всичко започва от Ирландският мит за човек с прекор "Стиснатият Джак" Според легентата Скъперника Джак поканил дявола да пийнат по чашка :) :). Както разбираме от прякора му (скъперника) Джак не искал да плаща за питието си и убедил дявола да се превърне в монети за да може да плати за питиетата им. Щом дявола го направил Джак решил да запази парите. Сложил ги в джоба си до сребърен кръст който попречил на дявола да се преобрази обратно от монети в оригиналната си форма.
Джак щял да освободи дявола при условие, че няма да го закача една година и след като Джак умре дявола няма да има претенции към душата му. На следващата година Джак пак измамил дявола. Този път го накара да се качи на едно дърво за да откъсне някакъв плод. Щом дявола го направил Джак издълбал кръст в дървото за да не може да слезе рогатия. Джак щял да пусне дявола ако му обещае, че няма да го закача още 10 години.
Скоро Джак умрял. Легендата разказва, че Господ не би допуснал толкова отвратителен човек в рая.
Разтроен от номерата които Джак му бил направил и спазвайки уговорката да не взима душата му, дявола не го допуснал в ада. Той отпратил Джак в тъмната нощ само с горящ въглен който да осветява пътя му. Джак поставил въглена в изтърбушена ряпа и така се скита поземята от тогава.
Ирландците започнали да наричат тази призрачна фигура "Джак фенера".
В Ирландия и Шотландия хората започнали да правят свои версии на фенера който носел Джак, като издълбавали страшни физономии върху ряпа или картоф. Те ги поставяли на прозорците или на вратите на къщата си за да плашат стиснатият Джак и други зли духове. В Англия използвали цвекло за целта. Имигрантите от тези страни пренесли легендата за Джак в САЩ.
Скоро започнали да правят фенерите от тикви. И така се родила легендата за Jack O' Lantern или Краля на тиквите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар